L’Ajuntament-Ple, en sessió ordinària celebrada en data 19 de desembre de 2024, va aprovar l’avanç de planejament del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Sant Quintí de Mediona, que inclou el Document Inicial Estratègic. Així mateix va aprovar el Programa de Participació Ciutadana del mateix.
L’acord i l’expedient se sotmet a informació pública per un termini de trenta dies comptats a partir de l’última publicació d’aquest anunci al Butlletí Oficial de la Província, Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, dos dels diaris de major circulació de la província i al tauler d’edictes electrònic de la Corporació.
Durant el tràmit d'informació pública qualsevol persona interessada podrà presentar els suggeriments, alternatives o al.legacions que cregui oportunes, que posteriorment seran analitzats i valorats per l’Ajuntament, amb l’objecte de confirmar o rectificar els criteris i solucions generals del planejament. Aquesta valoració s’expressarà mitjançant l’acord d’aprovació inicial de l’instrument de planejament. Justificació i conveniència del POUM
El Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) és l’instrument legal i tècnic que regula l’acció urbanística d’un municipi determinat. S’entén per acció urbanística el creixement urbà, la millora i transformació dels nuclis, les activitats en el sòl urbà, el sòl urbanitzable i el sòl no urbanitzable, l’encaix amb les infraestructures locals i territorials, així com la protecció del patrimoni natural, arquitectònic i cultural.
L’Avanç de POUM es configura com un document estratègic i programàtic, preliminar i obligatori per a la redacció del futur POUM, que serveix per a definir les línies estratègiques i el model de municipi i de desenvolupament que es vol assolir. El present document abasta la redacció de tots els documents de l’Avanç de POUM previstos en el vigent règim legal, incloent el Document Inicial Estratègic (DIE). També inclourà la valoració dels informes i suggeriments que es presentin en el període d’informació pública de l’Avanç de POUM.
Sant Quintí de Mediona és un municipi situat al nord de la comarca de l’Alt Penedès, a la vall mitjana de la riera de Mediona, amb una extensió del terme de 13,84 km2 i una població de 2.393 habitants (dades d’Idescat per a l’any 2022). Des del punt de vista de l’ordenació territorial, i mentre no s’aprovi el Pla territorial parcial del Penedès, Sant Quintí de Mediona està sotmès a les directius del Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB), aprovat definitivament el 20 d’abril de 2010, que fixa per al nucli l’estratègia de creixement moderat i hi preveu la localització d’equipaments a l’entorn del cementiri. També està sotmès al Pla director territorial de l’Alt Penedès (PDTAP), aprovat definitivament el 16 de setembre de 2008, que també fixa per al nucli l’estratègia de creixement moderat, la consolidació dels barris del Pujol, La Soleia i l’àmbit industrial; així com també preveu la localització d’equipaments.
El planejament vigent al municipi són les Normes subsidiàries de planejament urbanístic (NNSS) aprovades definitivament el 6 de juny de 1984. Des d’aquesta data, s’han tramitat setze Modificacions puntuals de les NNSS, tres Plans parcials de desenvolupament i tres Plans especials urbanístics. A l’any 2004 es va iniciar la revisió del planejament general mitjançant el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). Aquest es va arribar a aprovar inicialment al 2008 però posteriorment va quedar aturat. Durant aquests anys de vigència de les NNSS del municipi, les administracions públiques han aprovat noves lleis i normatives urbanístiques, mediambientals, econòmiques i socials que afecten al municipi i que fan necessària una revisió del planejament municipal vigent. A part de la necessària adequació del planejament a la vigent legislació urbanística, la regulació actual de la normativa de les NNSS és inadequada i no dona resposta als requeriments actuals del municipi. Més enllà del punt de vista legal, cal afegir que el planejament vigent també ha quedat obsolet des del punt de vista de les tècniques de representació, informació i anàlisi del territori.
Per tot plegat, és necessari revisar el planejament municipal de Sant Quintí de Mediona mitjançant la redacció d’un POUM. Objectius generals de l'avanç de POUM
La necessitat de disposar d’un nou pla general urbanístic és una justa reivindicació dels responsables municipals i es justifica per tal d’incorporar en el planejament urbanístic del municipi els objectius generals següents:
Incorporar la participació dels ciutadans en les decisions urbanístiques i patrimonials que la pròpia legislació requereix.
Totes aquestes qüestions han superat les NNSS vigents i no es poden solucionar mitjançant modificacions puntuals.
Durant aquests últims anys, les noves exigències que es proposen des de les administracions públiques mitjançant noves lleis i normatives urbanístiques, mediambientals, econòmiques i socials, situen a la majoria dels municipis de Catalunya en la necessitat de revisar els seus documents urbanístics i adaptar-los a la nova realitat que permeti millorar les necessitats i la qualitat de vida dels seu ciutadans.
En aquest context, l’Avanç de Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) es configura com un document de caràcter estratègic destinat a definir les línies mestres del nou POUM, establint el model de desenvolupament urbanístic del municipi i definint les directrius que han d’orientar la redacció del pla. L’Avanç serveix per plantejar els criteris vertebradors del municipi del futur: els espais a protegir, els espais a urbanitzar, la xarxa d'infraestructures i equipaments i el sostre de creixement de població, entre altres. Defineix també com han de ser i on s'han d'ubicar les àrees d'activitat econòmica i residencials del municipi.
D’altra banda, la vigència de l’actual Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB), juntament amb el Pla director territorial de l’Alt Penedès (PDTAP) fa que el municipi de Sant Quintí de Mediona hagi de definir el seu paper dins del context d’aquest nou marc, definint l’aposta cap a un creixement sostenible i quines han de ser les actuacions en matèria del sòl lliure, dels assentaments i de les infraestructures. A més a més, el futur Pla territorial parcial del Penedès generarà un nou marc normatiu que posarà en dubte les dinàmiques actuals del territori.
En aquest context, la formulació del present Avanç de POUM és convenient i oportuna com a resposta als requeriments de:
Podeu consultar tota la documentació a continuació.