La fira Mata-degolla de Sant Quintí aposta per potenciar els atractius de proximitat en un format més familiar i festiu

Dilluns, 28 d’octubre de 2024

La vila acollirà aquest esdeveniment anual, que commemora la història de les viles cremades el 1714, amb un programa d’activitats que aposta per potenciar els atractius de proximitat de Sant Quintí en un format més familiar i festiu.

Sant Quintí de Mediona celebrarà el diumenge 10 de novembre la 16ª edició de la Fira Mata-degolla. La vila acollirà aquest esdeveniment anual, que commemora la història de les viles cremades el 1714, amb un programa d’activitats que aposta per potenciar els atractius de proximitat de Sant Quintí en un format més familiar i festiu. En aquesta línia, la fira combinarà les representacions històriques i l’ambientació del municipi en la vida al segle XVIII amb el mercat de productes artesans, zones lúdiques dirigides als infants i espais per al descans, amb activitats pensades per a la promoció dels productes de proximitat.

“La incorporació de noves zones i activitats en aquesta edició de la Fira Mata-degolla respon a l’aposta per potenciar el que és un dels principals esdeveniments del calendari festiu de Sant Quintí de Mediona. La nostra voluntat és fer la fira més propera al públic familiar, a través d’activitats lúdic-familiars, delimitar millor els diferents espais de la fira per al gaudi de tothom i aprofitar l’afluència de visitants que venen de tota la comarca per oferir un aparador als productors, entitats i persones de Sant Quintí de Mediona”, afirma Bernat Catasús, alcalde de Sant Quintí de Mediona.

Una fira més familiar i festiva

Entre les principals novetats, la Fira Mata-degolla incorporarà espais i activitats adreçades a famílies i infants, amb l’objectiu d’oferir una proposta amable per a tots els públics. Per una banda, la fira comptarà amb zones i horaris delimitats per a les actuacions tradicionals amb presència de soroll per l’ús de canons i trabucs “la col·laboració amb el Ball d’en Serrallonga, grup folklòric local que participa en les representacions històriques que escenifiquen les batalles, ha estat fonamental per aconseguir per una edició més amable per a tots els públics que, alhora, preservi l’essència més tradicional i emblemàtica de la nostra fira”, afirma Mireia Renom, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona. Per l’altre, es delimitaran els espais de descans i zones lúdiques amb jocs i activitats per a infants, i s’ampliarà l’oferta d’activitats amb un espectacle itinerant sobre la transhumància amb animals de fusta, que recorrerà els diferents espais de la fira interactuant amb els més menuts. “Volem oferir una programació atractiva per convidar a tots els públics a gaudir de la nostra fira anual”, finalitza Renom.

A aquestes activitats, s’hi sumaran les més tradicionals com l’ambientació dels carrers de Sant Quintí, que mostrarà com era la vida al poble abans de l’arribada de l’exèrcit borbònic i els oficis de l’època; mentre que al campament militar dels Miquelets de Catalunya, situat a la plaça Enric Prat de la Riba, es presentarà la indumentària i el dia a dia dels soldats de l’època compartint espai, aquest cop, amb el grup local del Ball d’en Serrallonga. El Ball d’en Serrallonga també farà diverses cercaviles durant el matí i escenificarà la crema de la vila en una representació històrica a la plaça de l’Església amb la col·laboració dels Trabucaires de Santa Coloma de Gramanet. Enguany també es recuperarà la Trobada de Puntaires de Catalunya, que aglutinarà a fins a una vuitantena de puntaires de diferents punts del territori català a la plaça del Sol.

El producte de proximitat, protagonista d’aquesta edició

Les representacions històriques i les activitats de caire més lúdic-familiar es combinaran, com és habitual, amb el mercat de productes artesans, que estarà situat en els principals eixos del nucli antic de Sant Quintí i compartirà protagonisme amb un nou espai dedicat a la promoció dels productes de proximitat de la vila. L’espai “Sant Quintí Km0” estarà situat a la plaça dels Avis, interconnectat les principals zones de la fira, i s’hi farà degustació de productes de proximitat, com els carquinyolis i els vins i caves de Sant Quintí, amb la col·laboració dels productors locals. A més, el producte local serà protagonista també d’una mostra culinària (showcooking) que tindrà lloc a les 11:15h, en directe, a càrrec del  restaurant local l’Amagat. L’activitat permetrà mostrar com  es poden incorporar els productes de proximitat de la vila en receptes tradicionals de la cuina catalana.  

Aquesta actuació forma part d’un programa d’accions que s’estan duent a terme per impulsar la transformació del nucli comercial del municipi. El programa s’està executant amb els fons europeus Next Generation EU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència estatal.

En aquesta línia, i en el marc de les activitats centrades en la promoció de la vila s’oferirà, com és habitual, una visita guiada pel nucli antic de Sant Quintí. Concretament, per conèixer l’evolució històrica de la vila des del seu origen com a priorat benedictí fins als fets del 1714. La visita és gratuïta i les inscripcions són limitades i es poden fer prèviament via el web santquintimediona.cat. A més, el visitant podrà visualitzar diferents documentals audiovisuals a l’edifici de la Casa de la Vila per conèixer la tradició històrica i cultural del municipi.

Jornada prèvia, amb el Ball d’en Serrallonga

El dissabte 9 de novembre, en la jornada prèvia a la Fira Mata-degolla, l’agrupació folklòrica local del Ball d’en Serrallonga, que participa a les recreacions històriques de la fira representant al sometent en el Mata-degolla, organitzarà, per segon any consecutiu, la Festa dels Serrallongues. El tret de sortida serà a les 12h al Centre Cultural El Jardí amb jocs de fusta per a infants i, a continuació, un Vermut Electrònic i un concurs en el que els participants podran demostrar les seves habilitats per beure amb porró. Després del dinar popular (cal adquirir tiquet prèviament) hi haurà un Quinto Popular, amb la participació d’empreses de tota la comarca. Les activitats finalitzaran amb un combat de glosa, dinamitzat per l’agrupació “La Farem Glosa”.

La raó històrica de la fira Mata-degolla

A principis de 1714 les tropes borbòniques van exigir un impost a la Vegueria de Vilafranca per a poder mantenir les seves tropes, però cap municipi del Penedès el va pagar. Com a resposta, el bàndol borbònic va enviar un grup de soldats amb l’objectiu de cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos els va emboscar i matar. Les tensions van augmentar i el duc de Pòpuli va enviar a 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona per acabar amb els rebels, com a represàlia. L’exèrcit borbònic va entrar a mata-degolla a la vila el 10 de gener de 1714, quan van cremar quasi totes les cases de la vila. Aquests fets històrics donen nom a la fira, una de les més antigues de Catalunya.

En el marc de l’Any Desvalls

La Fira Mata-degolla s’emmarca en l’Any Desvalls. L'any 2024 es compleixen 300 anys de la mort d’Antoni Desvalls i de Vergós, primer marquès del Poal. Antoni Desvalls va ser un militar català, austriacista, que va destacar sobretot pel seu paper durant la guerra de Successió.

A l’ombra de personatges més coneguts com Antonio de Villarroel, Rafael Casanova o el general Josep Moragues, associats indissolublement en l’imaginari popular a la resistència heroica de Barcelona enfront dels exèrcits franco-castellans, la figura de Desvalls constitueix el paradigma de la noblesa catalana del moment, entregada a la carrera militar i que tants bons comandaments donà a les forces catalanes al servei de Carles III, com ara Josep Antoni de Rubí i de Boixadors, marquès de Rubí, Josep de Peguera i de Cortit, Francesc Sans i de Miquel, Manuel Desvalls i de Vergós (germà d’Antoni Desvalls), i tants d’altres.

Una noblesa compromesa amb la causa catalana fins a l’extrem de jugar-se el patrimoni i la vida per defensar els drets, les llibertats i les institucions de Catalunya. Convençuts que el model absolutista que volia imposar Felip V perjudicava els seus interessos i els de tot el país, van apostar fermament per Carles III d’Àustria, fins al punt que molts d’ells van haver de marxar a l’exili després de la caiguda de Barcelona l’Onze de Setembre de 1714, i van veure embargats els seus béns i els privilegis nobiliaris revocats. Prova irrefutable que el seu compromís no era per interès pecuniari, sinó fruit d’un patriotisme de pedra picada basat en la defensa de la pàtria, els furs i el rei.

L’homenatge a Antoni Desvalls i de Vergós és també un homenatge a tots els homes i dones que van donar-ho tot per defensar un model de país basat en les llibertats pactades amb el príncep a les Constitucions de Catalunya, molt més avançat que el model absolutista que oferia el monarca castellà, i també un model econòmic que afavorís el comerç i la indústria local amb les potències marítimes.

Font: departament de cultura de la Generalitat de Catalunya

Més informació a l'agenda del web municipal.

Darrera actualització: 28.10.2024 | 14:38