El Campus Joan Amades es consolida amb el gran èxit de la tercera edició

Dimarts, 14 de juny de 2016
La Quintinada i la jornada castellera, els dos grans plats forts que porten a Sant Quintí més de 1.000 persones

El dissabte va ser el dia fort, sense cap dubte, del Campus Joan Amades, que va viure com els Castellers de Vilafranca coronaven una actuació mai vista a aquestes alçades de la temporada: un castell gamma extra i dos castells de 9. Els Castellers de Berga, els altres convidats a la jornada, també van fer una gran actuació i van carregar per primer cop a la seva història la torre de 7. Sant Quintí de Mediona feia més d’una dècada que no veia castells, i era, de fet, el primer cop que s’hi feien castells de 9, però tal com estava de plena la plaça, semblava una plaça castellera consolidada.

Posteriorment la jornada castellera va donar peu a la Quintinada. Els 10 balls populars de Sant Quintí van fer una petita cercavila amb gust de Festa Major, en què balls com els diables i els bastoners centenaris van fer d’aparador de la cultura popular riquíssima d’aquesta vila penedesenca que es desviu pel folklore.

Després d’aquesta demostració folklòrica hi va haver el moment de sopar. Els restauradors estaven repartits en estands diferents dins d’una de les places central del poble, i cadascun oferia diferents plats que havia elaborat prèviament. Entre els plats que cada restaurador elaborava hi havia, com a mínim, una recepta de les que havia recopilat Joan Amades al Costumari Català de plats que es cuinaven tradicionalment a Sant Quintí i al Penedès. Per aquest acte hi van passar prop de 1.000 persones, que van poder degustar la cuina Amades a través de 14 carpes habilitades que hi havia dels diferents productors.

A banda d’aquests actes, el Campus Joan Amades ha estat un èxit d’assistència en tots els tallers que s’hi ha fet. Així, divendres més de 90 nens i nenes van poder jugar a jocs tradicionals a l’escola, on van aprendre diversos jocs recollits per Amades. A la tarda hi va haver una lectura de contes i rondalles de l’Amades, amb més de 20 persones d’assistència.

Dissabte, a part d’aquests actes esmentats, al matí vam tenir música tradicional als carrers i les places de la vila, gràcies al grup Triodebitlles. També al matí hi va haver un taller de castells en què, conjuntament amb alguns castellers de Vilafranca, els veïns de Sant Quintí van aixecar un 3 de cinc. En aquest taller hi van participar més de 50 persones. A la tarda, i abans de l’actuació castellera, hi va haver el taller de recuperació de danses antigues quintinenques, en què més de 12 persones van aprendre balls antics per recuperar.

Diumenge, i per cloure el Campus, vam tenir el divertit taller de glosa. Des de les 11 del matí fins 2 quarts de 3 de la tarda van estar aprenent els diferents tipus de glosa els més de 15 inscrits que tenia el curs. Finalment van anar tots a dinar i en acabat van estar practicant la glosa fins ben entrada la tarda.

El Campus Joan Amades és una aposta ferma de l’Ajuntament de Sant Quintí per la cultura popular i la recuperació de la figura de Joan Amades. El folklorista va estar molt lligat en vida amb aquesta vila penedesenca (es va casar amb una quintinenca i hi va viure diverses temporades). Sant Quintí ha optat per enfortir aquest vincle i posar Joan Amades on es mereix, alhora que potencia el folklore (molt viu al municipi) i posa Sant Quintí dins del mapa de la cultura popular.

Darrera actualització: 4.09.2020 | 12:32