L´aigua, font d´energia
El segle XI ja trobem l’aprofitament de la força motriu de l'aigua pel funcionament dels molins, fariners, drapers i paperers, i posteriorment per les fàbriques tèxtils.
Per una donació del 1011, al Monestir de Sant Cugat, sabem que hi havia un molí a la Noguera. El 1290 es troben documentats els molins de la Torre, i el 1334 el molí fariner de Bernat de Ginoles a les Deus. El 1403 el molí fariner del Prior, estava situat al Sol de la Vila, també en aquesta zona, el 1572 hi havia un molí fariner i un molí draper, i el 1660 una farga. Posteriorment el 1781 s'hi va construir un molí paperer i el 1853 una fàbrica de filats, un molí paperer i un de fariner.
El 1775 a Ca l´Oliver era el nucli paperer més important de Sant Quintí, i el van incloure a la llista dels 100 principals molins paperers de Catalunya, a les seves instal·lacions s'hi trobaven 2 molins de paper blanc, 2 de paper d’estrassa i 1 molí fariner.
El 1873 la economia productiva de Sant Quintí, a part de l’agrària, estava formada per la fàbrica de filats de les Deus, la del Tori, la del Josep Miquel, la de Ca l'Oliver i la de draps de Laureà de Ballester (el senyoret) , la de Francesc Bas i la de Francesc Pascual i la de teles de lli de Joan Pons i dues fàbriques de teles de cotó. Amb el temps, la força elèctrica va substituir a la força hidràulica, i sobre els anys 40 aquesta era la font d'energia més utilitzada per les fàbriques de Sant Quintí ja que podien accedir a tenir més potència
L’any 1942 la producció tèxtil de la vila, estava formada per tres fàbriques de teixits i filats, Cal Maqueda, Ca l’Oliver i Cal Castany, entre totes tres hi treballaven unes 350 persones de les quals el 85% eren dones i la producció era d’uns 20.000 peces de cotó. Els anys 60, la crisis del tèxtil va arribar a Sant Quintí, Cal Maqueda va tancar l’any 1962 i Ca L’Oliver l’any 1966.